Nový jízdní řád ČD v Plzeňském kraji

25.11.2008 - 14:50

Z Plzně pojede nový dálkový vlak do Mostu a zpět, každé dvě hodiny nadále rychlý spoj z Plzně do Klatov i do Českých Budějovic, rychlík do Prahy každou hodinu a změní se jízdní řády osobních vlaků z Plzně do Horažďovic předměstí a Strakonic i z Plzně do Zdic. Každý má možnost zdarma získat jízdní řád na internetu a nákup jízdenek přes internet a telefon bude levnější. Nový jízdní řád začne platit 14. prosince.

Zlepší se  řada služeb Českých drah. Nákup přes internet a po telefonu bude výhodnější, rozšiřuje se počet partnerů projektu ČD Bonus, kde mohou cestující čerpat slevy po předložení jízdenky z vlaku a na www.cd.cz/jizdnirad bude zdarma ke stažení elektronická verze jízdního řádu.
V Plzeňském kraji vyjede v novém jízdním řádu celkem 528 regionálních vlaků.

Posila na trati Plzeň - Podbořany - Žatec

Ke stávajícím dálkovým vlakům Plzeň - Podbořany - Žatec - Chomutov - Most přibude nový spoj.  Pojede z Plzně v 18:05 v pracovní dny a ve svátky a bude stavět stejně jako dosavadní rychlíky. Zlepší se tak večerní spojení z Plzně do Kaznějova, Plas, Žihle i Blatna u Jesenice.

V opačném směru pojede rychlík od Mostu a Žatce, který dosud jezdil jen o víkendech, nově každý den. Dálkový vlak, který přijížděl z tohoto směru do Plzně v pracovní dny v 7:54, pojede nově i v sobotu.

Zdarma elektronický jízdní řád i informace o výlukách

Letos si mohou poprvé všichni lidé zdarma na internetu stáhnout elektronický jízdní řád Českých drah. Už dnes je na adrese www.cd.cz/jizdnirad, na stejné adrese budou k dispozici ke stažení zdarma také změny.

České dráhy aktivně komunikují se zákazníky i v oblasti výluk, které organizuje Správa železniční dopravní cesty. Každý zájemce může od ČD dostávat každý den nebo týden informace o tom, jestli není na jeho tratích, které používá, výluka. Stačí se registrovat na http://info.cd.cz a zdarma Vám začnou chodit informace o výlukách na požadovaných tratích přímo do emailu.

Nákup jízdenek na internetu a po telefonu levnější

Standardní vnitrostátní jízdenky koupené v eShopu ČD na adrese www.eshop.cd.cz nebo prostřednictvím Kontaktního centra ČD na lince 840 112 113 budou o 3 % levnější. Při nákupu přes internet má cestující navíc nárok na 3% bonus, pokud má elektronickou peněženku na In-kartě.

Příklad: Jízdenka, která stojí u pokladny 100 Kč bude stát na internetu a po telefonu jen 97 Kč. Pokud má zákazník elektronickou peněženku na In-kartě, připíší ČD zákazníkovi navíc ještě 3 Kč na tuto peněženku.

Přes internet je možné koupit jízdenky na všechny rychlíky a spoje EuroCity, InterCity, Expres a SuperCity. Jde o více než 500 vlaků každý den.

Změna Plzeň - Horažďovice předměstí

Dálkové vlaky jezdí i nadále z Plzně do Českých Budějovic každé dvě hodiny, změní se ale zcela jízdní řády osobních vlaků, kvůli návaznostem na dopravu v Jihočeském kraji.

Z Plzně pojede ve 12:09 nový vlak do Nepomuku. Z Nepomuku pojede do Plzně nový ranní vlak s příjezdem v 6:28.
Některé vlaky budou nově končit už v Nepomuku (spoje s odjezdy z Plzně v 8:09, 14:09 a 18:09), jiné pojedou nově až do Horažďovic předměstí (vlaky s odjezdem z Plzně v 6:56 a 13:09). Stejně tak v opačném směru vyjíždí některé vlaky nově z Nepomuku a některé už z Horažďovic předměstí.

Další změny v Plzeňském kraji

• V Klatovech je nově po 15 hod. přípoj od osobního vlaku z Plzně na osobní vlak do Železné Rudy. Vlak od Plzně přijede v 15:11 a vlak do Železné rudy odjede v 15:15 (dříve jezdil už ve 14:59).
  • Z Plzně pojede v sobotu večer nový přímý vlak do Bezdružic. Z Plzně odjede ve 22:56.
  • Na trati Plzeň - Rokycany - Zdice - Beroun dochází kvůli stavebním pracím Správy železniční dopravní cesty mezi Berounem a Zdicemi k drobným úpravám časových poloh některých vlaků.
  • Na trati Svojšín - Bor končí dlouhodobá výluka a místo autobusů opět vyjedou vlaky.
  • Na trati Nýřany - Heřmanova Huť byl zrušen ranní vlak z Nýřan ve 4:01 a večerní spoj z Heřmanovy Huti ve 23:33, který měl zcela minimální vytížení cestujícími.

Nové soupravy

Moderní motorové jednotky Regionova, které jsou částečně nízkopodlažní, mají plyšové sedačky a mnohem více místa na nohy, budou ČD nasazovat i nadále na tyto tratě:

• Klatovy - Domažlice
  • Klatovy - Horažďovice předměstí
  • Klatovy - Železná Ruda
  • Domažlice - Tachov - Planá u Mariánských Lázní

Stavební činnost SŽDC na trati Plzeň - Cheb

• Stavební činnost Správy železniční dopravní cesty se přesune na jaře do úseku Pavlovice - Planá u Mariánských Lázní, kde začne 19. března nepřetržitá výluka na 137 dní a všechny vlaky budou ČD nuceny nahradit autobusy. Od 3. srpna pak bude stavba pokračovat, posune se do úseku Planá u Mariánských Lázní - Mariánské Lázně - Lázně Kynžvart, tady výluka potrvá až do 3. prosince 2009.

ČD Bonus: Noví partneři

Za použitou jízdenku ČD je možné získat slevy u stále většího množství partnerů. Za poslední půlrok se do programu připojila cestovní kancelář Vítkovice Tours (10% sleva na ubytování v Chorvatsku pro držitele In-karet), Sparta Praha (sleva 25 % na zápasy Sparty s jízdenkou v libovolné hodnotě), internetový portál Ticketstream (5% sleva na vybrané akce s jízdenkami nad 200 Kč) a kluby Duplex, Mecca (v obou 50% sleva na vstup s jízdenkou nad 200 Kč na většinu akcí) a Roxy (s jízdenkami nad 400 Kč vstup zdarma na vybrané akce). V rámci ČD Bonus nabízejí slevy také zahraniční partneři, například vídeňské muzeum Albertina, které až do 8. prosince vystavuje slavná díla Vincenta van Gogha.

České dráhy nově zavedly speciální akci: V rámci zákaznického programu ČD Bonus mají cestující od 1. do 30. listopadu 2008 příležitost využít výhodných slev v síti knihkupectví Kanzelsberger (s jízdenkou nad 200 Kč získají slevu ve výši 15 % na veškeré zboží) a ve vybraných elektronických obchodech MALL.cz (s jízdenkami nad 200 Kč získají slevu až 10 %). Podrobnosti na www.cd.cz/cdbonus.

Novinky v dálkové dopravě

• Pendolina nově zvládnou trasu Praha - Ostrava za 2:59 hod. Z Prahy odjíždí nově všechna Pendolina z hlavního nádraží v centru města (návazná autobusová linka AirportExpress na ruzyňské letiště pojede nově místo Holešovic také z hlavního nádraží).

Některá Pendolina s cestujícími pojedou až do Bohumína a z Bohumína (poslední dva odpolední vlaky z Prahy a první dva ranní vlaky z Ostravy do Prahy). Nově jede z Prahy do Vídně Pendolino už v 5:57, druhý spoj pojede v 10:57. Zpět z Vídně jedou v 11 a v 16 hodin. Tři páteční odpolední spoje s odjezdy z Prahy do Ostravy ve 13:23, 15:23 a v 17:23 a pondělní dva ranní spoje z Bohumína v 5:17 a v 7:17 budou mít jednotnou cenu rezervace 200 Kč pro všechny cestující.
  • Mezi Prahou a Brnem pojede každou hodinu vlak vyšší kvality InterCity, EuroCity nebo SuperCity. Zpravidla odjíždí z Prahy-Holešovic vždy v půl (10:30, 11:30, 12:30...). Nově přibude také pozdně večerní spoj EuroCity z Prahy do Brna. Ten pojede z pražských Holešovic ve 21:30 a do Brna přijede 15 minut po půlnoci.

Na trase Praha - Pardubice - Brno - Vídeň pojede nově vlak každé dvě hodiny a zlepší se také spojení Brna s Německem, kde přibudou nové přímé spoje EuroCity. Večer pojedou z Německa až do Brna tři vlaky EuroCity, které zatím končily v Praze. Jde o dva spoje z Berlína a jeden ze stanice Ostseebad Binz. Opačným směrem do Německa se vydají z Brna druhý den ráno.
  • Největší změnou vnitrostátní dálkové dopravy jsou zcela nové rychlíky Praha - Beroun - Písek - České Budějovice. Tyto vlaky pojedou každé dvě hodiny a doplní klasické železniční spojení Budějovic s Prahou přes Tábor, kde Správa železniční dopravní cesty pořádá časté výluky kvůli stavbě koridoru.

Z hlavního nádraží v Praze pojedou tyto spoje každé dvě hodiny 41 minut po celé (5:41, 7:41, 9:41...). Z Českých Budějovic do Prahy vždy 8 minut po celé (5:08, 7:08, 9:08...). Vlaky zastaví také na pražském smíchovském nádraží, vznikne tak přímé spojení oblasti Prahy 5 s Českými Budějovicemi. Vzdálenost Praha-Smíchov - České Budějovice ujedou nové rychlíky za 2 hodiny a 56 minut, do Písku ze Smíchova za 2 hodiny a 8 minut.
  • Nové rychlíky vyjedou na trati  Praha - Tábor - České Budějovice. Z Prahy do Českých Budějovic pojedou nové spoje v 5:14, 8:14, 12:14, 20:14 a 22:14. Z Českých Budějovic do Prahy pojedou rychlíky skoro každou hodinu v pravidelném taktu. Nové spoje jsou v 8:01, 13:01, 17:01 a 20:01. Do Prahy dojedou za 2 hodiny a 40 minut, což je o 9 minut rychleji než v původním jízdním řádu.
  • Z Prahy do Košic pojede nový autovlak. Autovůz bude zařazen na vlaku EuroCity Košičan, který jede z Prahy v 11:29. Změn dozná také noční autovlakové spojení na Slovensko. Autovozy do Popradu a Košic pojedou oba na novém spoji EuroNight Slovakia s odjezdem z Prahy ve 22:04 hod.
  • Na jižní Moravě vznikne úplně nové a historicky nejrychlejší propojení Slovácka se samotným centrem Brna. Nové přímé vlaky ujedou vzdálenost Brno - Hodonín jen za hodinu a 6 minut.  Tyto vlaky pojedou ve špičce každou hodinu (z Brna např. ve 14:36, 15:36, 16:36... Z Hodonína v 5:17, 6:17, 7:14, 8:17...). Mimo špičku pojedou v dvouhodinovém intervalu. V praxi jde o zcela nové spěšné vlaky a také o prodloužení dosavadních rychlíků Olomouc - Hodonín - Břeclav až do Brna.
  • Na trase Kolín - Nymburk - Mladá Boleslav - Rumburk pojedou přímé vlaky ve špičce každé dvě hodiny a v Kolíně bude přípoj od vlaků EuroCity z Brna. Výrazně se tak zlepší spojení Jižní Moravy a Pardubic s oblastí Mladé Boleslavi a České Lípy. Z Brna bude trvat cesta do Mladé Boleslavi tímto způsobem jen 3 hodiny a 3 minuty, to je v praxi přes den kratší než autem po dálnici D1 a rychlostní silnici R10.
  • Kratší intervaly vzniknou díky novým vlakům také na trasách Praha - Ústí nad Labem, Praha - Turnov, Praha - Rakovník i České Budějovice - Brno. Zpravidla jde o přidané spoje v dopoledním sedle, kde v minulosti žádný vlak nejel.

Novinky v mezinárodní dopravě

• Každý den pojede nový vlak EuroCity ,,Avala" Praha - Brno - Bratislava - Budapešť - Bělehrad. Z Prahy vyjíždí ráno v 5:28 a do Bělehradu dorazí večer v půl deváté. Opačným směrem jede EC ,,Avala" z Bělehradu v půl osmé ráno a do Prahy přijede ve 22:31.
  • Prahu a Košice spojí nový vlak EuroNight Slovakia. Na českém území zastaví jen v Kolíně, Pardubicích a Olomouci. Menší počet stanic než mají klasické rychlíky na Slovensko, zajistí vyšší cestovní rychlost, komfort i vyšší bezpečnost cestujících. Je sestaven z modernizovaných vozů vyšší kvality. Tento vlak zároveň poveze autovozy do Popradu i do Košic.
  • Místo původního vlaku EN Františkovy Lázně - Praha - Budapešť pojede nový spoj EuroNight Budapešť - Praha - Berlín s přímými vozy Vídeň - Berlín, kde bude možná také přeprava osobních automobilů.
  • Současný vlak EuroNight Praha - Drážďany - Basilej pojede nově až do Curychu.
  • Vlak EuroCity Jože Plečnik z Prahy přes České Budějovice do Lublaně pojede nově z Lince do Salcburku, kde bude zajištěn přípoj dalším vlakem do Lublaně.
  • V tomto jízdním řádu už nebudou jezdit přímé lehátkové vozy z Prahy do Benátek. Místo toho pojede přímý lůžkový vůz Praha - Záhřeb.
  • Po pauze kvůli opravám tratí pojedou opět dva rychlíky Praha - Hradec Králové - Wroclav.
  • Už nebude dále jezdit z Prahy do Bukurešti rychlík Pannonia. V úseku Praha - Břeclav bude nahrazen novým rychlíkem ,,Amicus" přes Olomouc. Od jara až do podzimu pojede tento vlak až do Budapešti. Tento rychlík veze přímé vozy do Bukurešti, Vídně, Burgasu i Varny.

Jízdní řád 2008/2009 v číslech

• České dráhy vypraví v tomto jízdním řádu v průměru 7 187 vlaků denně.
  • Za celou dobu platnosti jízdního řádu ujedou vlaky ČD 124,8 milionů kilometrů. To je teoreticky 3 100 objezdů zeměkoule po rovníku, nebo jako kdyby vlaky ČD dojely 324krát ze Země na Měsíc. Je to proti dosavadnímu jízdnímu řádu nárůst o 3,6 %.
  • Vlaky dálkové dopravy ujedou každý den v průměru 111 369 kilometrů denně. To je za celý rok 40,5 milionů kilometrů.
  • Vlaky InterCity ujedou každý den v novém jízdním řádu 3 385 kilometrů, vlaky EuroCity 17 868 kilometrů a spoje SuperCity 5 432 kilometrů.
  • Největší podíl na železniční dopravě mají v ČR osobní vlaky, které ujedou každý den v průměru 214 559 kilometrů, to je za rok více než 78 milionů kilometrů.

Knižní jízdní řády

• Od 24. listopadu začala distribuce knižních jízdních řádů do pokladen ČD. Zákazníci mohou vybírat z několika typů jízdní řádů.
  • Celorepublikový jízdní řád, cena 70 Kč.
  • Oblastní jízdní řády Kralupsko, Nymbursko, Letohradsko.
  • Regionální jízdní řády pro jednotlivé kraje (Ústecký, Plzeňský, Liberecký, Jihočeský a Karlovarský kraj, Prahu a Střední Čechy, Pardubicko, Královéhradecko).
  • Moravskoslezský jízdní řád, který zahrnuje Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský, Jihomoravský kraj a Vysočinu.
  • Kartičkové jízdní řády s odjezdy z nejdůležitějších stanic ČD.