Zájem o autovlaky na Slovensko roste

20.10.2009 - 13:33

Zájem o autovlaky Českých drah na Slovensko stále roste. Ve spolupráci se slovenským dopravcem dnes České dráhy vypravuje tři spoje denně. Noční autovozy z Prahy do Popradu a do Košic a denní z Prahy do Košic jsou zařazeny v síti komfortních vlaků EuroNight a EuroCity. Všechny autovlaky loni od ledna do září přepravily celkem 9 181 aut, zatímco letos je to již 10 110 vozidel.

„Autovlaky jsou v celé Evropě hodně využívané při cestách na letní i zimní dovolenou, mezi Prahou a Slovenskem je však používá i řada lidí při cestách za rodinami při prodloužených víkendech,“ vysvětluje trvale rostoucí zájem o autovlaky na Slovensko Aleš Ondrůj, ředitel odboru produktů a obchodu. Upozorňuje přitom na výhody autovlaků i pro další skupiny cestujících: „Mohou je využít i manažeři a další cestující například při služebních cestách. Své auto mohou naložit na denní nebo noční spoj a cestu stráví třeba v pohodlí lůžkového vagónu. Při cestě denním spojem mohou pracovat, odpočívat, vyřídit řadu dokumentů a zastavit se na oběd v jídelním voze, aniž by ztráceli čas řízením a věnováním energie silničnímu provozu. Autovlak lze výhodně kombinovat i s další cestou například po dálnicích dále do západní Evropy.“

Pro stále rostoucí zájem o autovlaky rozšířily v tomto jízdním řádu České dráhy spolu s Železničnou spoločnosťou Slovensko počet autovlaků i na denní spoj EuroCity Košičan. Auta se přepravují mezi stanicemi Praha hlavní nádraží a Košice. Tradičním autovlakem je však noční spojení. V současné době jsou autovozy zařazeny do komfortního nočního vlaku EuroNight Slovakia a zajišťují přepravu silničních vozidel z Prahy do Popradu a do Košic. „Tradičně velký zájem o autovlaky je kolem svátků, kdy lze s několika dny dovolené strávit na Slovensku delší čas. Letos to určitě budou jak státní svátky 28. října a 17. listopadu, tak tradičně období kolem Vánoc. Proto určitě není dobré odkládat rezervaci jízdenek na autovlak na poslední chvíli,“ doporučuje Aleš Ondrůj.

Výhody ocení rodiny s dětmi i senioři

Cestu autovlakem oceňují především rodiny s dětmi a senioři, pro které je mnohahodinová jízda autem po rušných dálnicích vyčerpávající. „Při cestě vlakem se mohou svým dětem věnovat oba rodiče. Navíc ve vlaku je snazší dítě zabavit, projít se po vlaku nebo hrát společenské hry. U nočních vlaků se děti pohodlně vyspí. Také senioři šetří při tak dlouhé cestě své síly a vyvarují se riziku případné nehody na cestě,“ dokazuje přínosy autovlaku pro bezpečí a pohodlí na cestách Aleš Ondrůj, ředitel odboru produktů a obchodu. Právě pro tyto výhody jsou autovlaky velmi oblíbené v západní Evropě, např. v Rakousku nebo v Německu.

Podrobné informace o autovlacích, jízdní řády a podmínky přepravy, jsou k dispozici na internetu www.cd.cz/autovlaky.

Autovlaky Praha – Slovensko

EN Slovakia Praha – Poprad / Košice
Praha (22.04 hod.) – Poprad-Tatry (5.37 hod.),
Praha (22.04 hod.) – Košice (7.32 hod),

Košice (21.00 hod.) – Praha (7.09 hod),
Poprad-Tatry (22.49 hod.) – Praha (7.09 hod.),

Cena jednosměrné přepravy auta s řidičem a rezervace místa:
- Praha – Poprad-Tatry – cca 1 128 Kč
- Praha – Košice – cca 1 259 Kč

Další spolucestující hradí jízdenky a rezervační poplatky v ceně:
- Praha – Poprad-Tatry – cca 488 Kč
- Praha – Košice – cca 565 Kč

EC Košičan Praha – Košice

Praha (22.04 hod.) – Košice (7.32 hod),
Košice (21.00 hod.) – Praha (7.09 hod),

Cena jednosměrné přepravy auta s řidičem je cca 1 105 Kč.
Další spolucestující hradí jízdenky v ceně cca 411 Kč.

Zpáteční jízdenky jsou cenově zvýhodněné.
Ceny v Kč jsou orientační a přepočítány aktuálním kurzem z EURO.

Celkový vývoj přepravy automobilů autovlaky Českých drah

1997
1998