V pondělí 12. dubna začíná jedenáctidenní výluka lanovky na Ještěd

9.4.2010 - 12:39

Od pondělí 12. dubna do čtvrtka 22. dubna bude mimo provoz lanovka na Ještěd. V této době proběhnou pravidelné opravy a revizní práce. Lanová dráha z Liberce na Ještěd je jedinou lanovkou Českých drah.

Lanovka po revizi znovu vyjede v pátek 23. dubna. Letošní jarní odstávka se skládá ze standardní údržby, žádnou velkou opravu jsme nechystali,“ říká přednosta lanové dráhy na Ještěd Vladimír Štěpán. „Větší opravu chystáme až na podzim, kdy bude vyměněna jedna z kabin.“

Dvoukabinová lanovka z libereckého Horního Hanychova na Ještěd byla vybudována na náklady tehdejších Československých státních drah známou chrudimskou firmou František Wiesner. Zahájení stavby bylo 15. června 1932 a dokončená lanovka byla uvedena do provozu 27. června 1933. V letech 1971 – 1975 prošla lanovka zásadní rekonstrukcí, čímž se zařadila k lanovkám světové úrovně. Rekonstrukci provedla firma Transporta Chrudim a provoz rekonstruované lanovky byl zahájen 31. prosince 1975.

V období, kdy neprobíhají plánované revize, je lanová dráha v provozu denně mimo pondělí od 8 do 19 hodin vždy v pravidelných intervalech podle jízdního řádu (trať číslo 900). V pondělí jezdí lanovka od 14 do 19 hodin. Při větším zájmu se konají další mimořádné jízdy, dovolují-li to provozní podmínky a je-li za každou mimořádnou jízdu zaplaceno jízdné nejméně za 30 osob. Při nepříznivých povětrnostních podmínkách není lanová dráha v provozu.

Podrobnosti o lanovce na Ještěd jsou na www.cd.cz v sekci Vlakem po ČR – Speciální nabídky – Lanovka ČD.

Kontaktní centrum