Na eShopu Českých drah se prodalo už přes milion jízdenek

21.4.2010 - 10:35

Nákup jízdenek na internetovém eShopu Českých drah je mezi zákazníky stále oblíbenější. V loňském roce nakoupili přes internet téměř 430 tisíc jízdních dokladů, což představuje meziroční nárůst o 17 %. Nejžádanější byly mezikrajské jízdenky eLiška a vnitrostátní eTikety. Díky rozšiřování nabídky vzrostl také počet prodaných internetových jízdenek do zahraničí. Od zahájení provozu v roce 2005 se na eShopu ČD prodalo už přes jeden milion jízdních dokladů v celkové hodnotě 258 milionů korun.

Na eShopu Českých drah se prodalo už přes milion jízdenek

Pozn.: Od začátku roku 2010 se přes eShop ČD prodalo 112 tisíc jízdních dokladů.

Největší počet prodaných dokladů tvořily jízdenky eLiška pro cesty mezi jednotlivými krajskými městy České republiky. Jejich prodej dráhy zahájily v prosinci 2006 a od té doby si jich zákazníci pořídili 534 tisíc v celkové hodnotě 77 milionů korun.„Přitom jen v loňském roce jsme prodali 203 tisíc eLišek za zhruba 30 milionů korun,“komentuje výsledky eShopu za rok 2009ředitel Odboru produktů a obchodu ČD Aleš Ondrůj. „Pokud jde o vnitrostátní eTikety, těch jsme loni prodali 170 tisíc a výrazně rostoucí tendenci má i prodej eTiketů do zahraničí. Do Německa, Rakouska, Maďarska, Polska, Slovinska a na Slovensko s nimi loni vyrazilo 41 tisíc lidí.“Rostoucí trend prodeje mezinárodních jízdenek na eShopu pokračuje i v letošním roce. V prvním čtvrtletí prodaly České dráhy přes eShop celkem 12 156 eTiketů do zahraničí, což je o 5 000 více než loni.

15 % nákupů platební kartou po internetu na eShopu Českých drah

Podle Sdružení pro bankovní karty působilo v roce 2009 na českém internetu 2 295 internetových prodejců (eShopů) akceptujících platby bankovními kartami. Zákazníci u nich provedli 1 932 532 transakcí v celkové hodnotě 3,048 miliardy korun. Internetovému eShopu Českých drah patří s celkovým počtem 294 tisíc platebních transakcí jedna z předních příček. „Podle údajů Sdružení celkem patnáct procent všech transakcí platební kartou u internetových obchodníků proběhlo na eShopu Českých drah. Podíl na celkové inkasované částce přitom činil zhruba 4 %. Průměrná cena transakce při nákupu na eShopu Českých drah dosáhla 382 korun,“ uzavírá Aleš Ondrůj.