České dráhy zvou na Kinematovlak, pojízdné kino na kolejích

18.5.2010 - 11:59

Tuto středu, 19. května, již posedmé vyjede Kinematovlak Českých drah a zlínského Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, který se letos koná již popadesáté. Pojízdné kino začíná ve Znojmě a na své trase pak zastaví v dalších jedenácti městech. Poslední zastávkou vlaku 4. června pak bude Horní Lideč.

Samotné slavnostní zahájení proběhne ve středu 19. května v 11 hodin na znojemském nádraží. Moderátorem bude oblíbený herec Jan Čenský, který vyhlásí vítěze malířské soutěže, která byla určena pro mateřské školy a první stupeň základních škol. Letošní téma kreslířské soutěže bylo „Jak se jedlo v pohádkách“. Nedílnou součástí Kinemotovlaku bude i hrací vůz Vláček hráček , místo kde se zabaví i ti nejmenší. Děti si zde budou moci hrát, kreslit a bude pro ně připraven zábavný program. „Díky vlaku komunikujeme přes děti s rodiči a naopak prostřednictvím rodičů s dětmi. Vychováváme si tak naše budoucí zákazníky,“ uvádí Jiří Ješeta, výkonný ředitel pro obchod a marketing ČD.

Slavnostní zahájení Kinematovlaku ve Znojmě 19. května

Už před samotným slavnostním zahájením v 11 hodin potkají děti na nástupišti znojemského nádraží pohádkové postavičky České televize a maskota ČD slona Elfíka. Moderátor Jan Čenský uvede zástupce Českých drah, filmového festivalu, města Znojma a vyhlásí vítěze kreslířské soutěže. Během slavnosti vystoupí děti ze znojemské Mateřské školy Pražská 80 pod vedením Mileny Zachové. Ukázky latinsko amerických tanců předvede Jára Jambor s partnerskou. Oba jsou z dětského domova Vizovice a s Českými drahami dlouhodobě spolupracují díky partnerství s Nadací Plaváček. Po slavnostním úvodu si mohou všichni účastníci prohlédnout celý Kinematovlak, kde bude prostor pro dotazy médií.

Kinematovlak

Letošní pojízdné kino přiváží i výstavu o historii železnice sběratele Václava Simbartla, který svoji expozici vždy přizpůsobuje konkrétní místu, ve kterém vlak zastaví. Vlak je dále sestaven z dětského hracího vozu Vláček Hráček a především z kinovozu. Samotný kinovůz je původní zavazadlový vůz, který byl upraven jako pojízdný kinosál, vybavený digitální promítací technikou, kvalitním ozvučením. Sedadla jsou stupňovitě uspořádána jako v klasickém kině. Promítací sál je zatemněný, klimatizovaný a má kapacitu 60 míst k sezení.

V každé zastávce se bude od 8:30 hodin promítat pro školky a školy, odpoledne od 13 hodin je kino volně otevřeno všem dětem a jejich rodičům. Letos je připravena spousta krásných a oblíbených pohádek, jakou jsou Povídání o pejskovi a kočičce, Krtkova dobrodružství, příběhy Žofky, Boba a Bobka, Broučci a mnoho dalších. Vstup do celého Kinematovlaku, to znamená na projekce, do hracího vozu i na výstavu železniční historie, je pro všechny zcela zdarma. Kompletní program Kinematovlaku najdete na www.cd.cz nebo na www.zlin-fest.cz.

Trasa letošního Kinematovlaku

• 19.5. Znojmo