České dráhy na Czech Raildays v Ostravě

15.6.2010 - 10:58

Skupina České dráhy se již čtvrtým rokem představuje ve společném stánku na mezinárodním veletrhu Czech Raildays, specializované přehlídce firem působících v železničním průmyslu a službách v kolejové dopravě. Prezentovat se tu budou České dráhy – osobní doprava, ČD Cargo, VUZ, DPOV, TSS a ČD Telematika. Součástí veletrhu je i v letošním roce odborný seminář a konference, nad kterou dopravce převzal záštitu. Věnuje se základní strategii rozvoje dálkové a regionální dopravy. Veletrh probíhá od 15. do 17. června v areálu nákladového nádraží stanice Ostrava hl.n.

České dráhy představují na veletrhu novinky v oblasti osobní dopravy, především pak ty novinky, které s sebou přinesla druhá změna jízdního řádu od 13. června. Kromě tradiční nabídky služeb ČD se zde návštěvníci mohou dozvědět také bližší informace o právě probíhající kampani Vlakem za zážitkem, resp. Do zahraničí vlakem za výhodné ceny. Prezentována je rovněž soutěž pro všechny, kteří cestují o víkendech vlakem.

Na konferenci „Budoucnost železniční osobní dopravy v České republice“ představí náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Antonín Blažek plány největšího národního osobního železničního dopravce. „Českým drahám, jako rozhodujícímu železničnímu dopravci, není jedno, jak vypadá současný stav české železnice. Nechceme být v pasivní roli čekajícího, zda si u nás někdo objedná dopravní služby či nikoliv. Naší snahou je intenzivně spolupracovat se všemi zúčastněnými institucemi a s ostatními dopravci na vytvoření komplexního dopravního systému veřejné dopravy s výrazným podílem železnice, kde všichni dopravci v systému úzce spolupracují s cílem vytvořit atraktivní alternativu k individuálnímu motorismu. Proto se i podílíme na takových aktivitách, jako je například tato konference,“ upřesňuje Antonín Blažek.

Dceřinné společnosti ČD na veletrhu

Společnost ČD Cargo slavnostně převezme od společnosti CZ LOKO poslední třicátou lokomotivu řady 753 ze zakázky na modernizaci celkem 30 kusů lokomotiv. Obdobně bude na veletrhu společností CZ LOKO slavnostně předána do užívání společnosti i lokomotiva 742 701. Jedná se o zkušební prototyp, který vznikl modernizací původní lokomotivy řady 742. Lokomotiva projde zkušebním provozem, po jehož vyhodnocení ČD Cargo zváží případné modernizace dalších lokomotiv této řady.

Pro VUZ (Výzkumný ústav železniční) je veletrh Czech Raildays každoroční příležitostí představit svou činnost a služby, které nabízí svým zákazníkům. Návštěvníci veletrhu budou mít letos možnost prohlédnout si zrekonstruovaný měřící vůz VUZ, který je vybaven zařízením pro odvěšení zkoušeného vozidla za jízdy, závislým i nezávislým systémem napájení elektrickou stejnosměrnou i střídavou energií, teplovodním a elektrickým vytápěním a společenskými oddíly. Jeho maximální rychlost je až 160 km/h.

Traťová strojní společnost (TSS) nabízí na veletrhu Czech Raildays produkty a komplexní služby pro oblast stavebních prací na železničním svršku, nabízí zajištění technologických přeprav pro tuto stavební činnost a dále se prezentuje odbornými a komplexními službami v opravárenství traťových strojů, speciálních železničních vozů a provádění servisu mechanizace Robel.

Společnost DPOV působící v oblasti oprav a modernizací železničních kolejových vozidel má letos plně k dispozici konferenční vůz mateřské společnosti pro setkávání a pracovní jednání se zákazníky a návštěvníky.

ČD Telematika představuje v souvislosti s rozvojem informačních a komunikačních technologií i většími nároky na vybavení vozidel projekt MOMDIS. Jeden z nových požadavků je převod tištěných podkladů pro jízdu vlaku do elektronické verze, zabezpečení jejich on-line aktualizací a rozvoj dalších funkcí, které mohou pozitivně ovlivnit jízdu vlaku. Cílem projektu bylo vytvoření integrovaného informačního systému strojvedoucího. Systém se skládá z mobilní a stacionární části, které jsou propojeny prostředky radiové komunikace. Mobilní část obsahuje multifunkční displejový systém strojvedoucího s možností zálohování jednotlivých aplikací na různých displejích systému. Zároveň umožňuje jeho začlenění do jiných systémů vozidla nebo vlaku.

Veletrh Czech Raildays 2010 se koná v areálu nákladového nádraží stanice Ostrava hl.n. od 15. do 17. června. Návštěvníci mohou navštívit areál mezi 9:00 a 18:00.