Expresní vagony Českých drah zmodernizuje slovenská ŽOS Trnava

23.8.2010 - 10:05

Slovenská společnost ŽOS Trnava zmodernizuje 58 osobních vozů pro expresní vlaky EuroCity a InterCity. Modernizace bude financována trojicí leasingových společností ING Lease (C.R.), ČSOB Leasing a SG Equipment Finance Czech Republic. Tyto společnosti uspěly svou nabídkou v mezinárodním zadávacím řízení, které proběhlo v první polovině letošního roku. České dráhy zaplatí za modernizaci včetně finančních nákladů na desetiletý leasing celkem 2,183 miliardy Kč.

Do modernizace jsou zahrnuty oddílové i velkoprostorové vozy 1. i 2. třídy typů Aee, Apee, Bee a Bpee, které České dráhy v současnosti využívají ve vlacích EuroCity a InterCity z Prahy do Vídně, Bratislavy, Žiliny, Břeclavi, Brna a do Bohumína nebo mezi Bohumínem a Břeclaví.

Rozsah modernizace těchto vozů bude větší než u předchozí série. „Vedle klimatizace a dosazení nových toalet s uzavřeným systémem projde omlazovací kúrou také interiér vozů, který bude nově laděn ve firemních barvách Českých drah. Úplnou novinkou bude elektronický audiovizuální informační systém, který bude cestující informovat o trase vlaku a nejbližších zastávkách nebo o obsazení míst rezervacemi. Zatím je instalován v nově dodaných bistrovozech s oddílem 1. třídy typu ARmpee. Audiovizuální systém usnadní našim zákazníkům orientaci na trase, kterou neznají. Ve vozech 2. třídy budou nově instalovány také elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky, hlavně přenosných PC,“ vyjmenovává změny náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Kromě nových výhod pro cestující projdou modernizací i některé technické celky, které nemají bezprostřední vliv na pohodlí cestujících, ale přesto zvyšují technickou úroveň vozidel. Jsou to například nové výkonnější centrální zdroje energie, které jsou nezbytné pro kvalitní činnost klimatizace i napájení elektrických zásuvek. Vozy poskytnou svým cestujícím také vyšší úroveň bezpečnosti, jak říká Antonín Blažek: „Nově budou vybaveny systémem překlenutí záchranné brzdy. Ten se používá především na tratích s četnými tunely a zvyšuje bezpečnost cestujících v případě mimořádností na takových tratích. Vyšší bezpečnosti cestujících přispěje také nový systém selektivního blokování otevření dveří při zastavení soupravy. Ten ovládá strojvedoucí z lokomotivy a umožňuje cestujícím otevřít dveře a bezpečný výstup jen ve směru k nástupišti.“

Modernizace expresních vozů bude zahájena v následujících dnech a první vozy by tak měly být nasazeny do provozu již na počátku budoucího roku. Podle smlouvy má být dokončena modernizace všech 58 vozů do 18 měsíců od podpisu kontraktu, tedy do konce roku 2011.

České dráhy v letošním roce připravují rozsáhlou modernizaci vozidlového parku. Už uzavřely kontrakt na dodávku 33 motorových vozů RegioShuttle od společnosti Stadler pro regionální dopravu na Vysočině a v Libereckém kraji. V současné době probíhá zadávací řízení (soutěž) na modernizaci restauračních vozů a na revitalizaci vozů pro rychlíky. Připravují se také soutěže na nové elektrické a motorové jednotky pro regionální dopravu.