Na Den železnice parním vlakem z Nezvěstic do Mirošova a z Mirošova do Příkosic

21.9.2010 - 11:45

V sobotu 25. září se budou po celé republice konat oslavy Dne železnice. V Plzeňském kraji jsou připraveny zvláštní jízdy parních vlaků, jízda historického autobusu, historické drezíny nebo modelové kolejiště. České dráhy navíc připravily na tento den speciální nabídku: jízdenka SONE+ bude platit pro pět cestujících bez ohledu na jejich věk.

Pro zájemce o historická vozidla jsou připraveny celkem čtyři jízdy parním vlakem. Soupravu poveze parní lokomotiva 310.072. Vlak vyjede v 9.35 hodin z Nezvěstic. Po příjezdu do Mirošova v 10.49 hodin se souprava vydá na kratší jízdu z Mirošova do Příkosic a zpět. Z Mirošova odjíždí vlak v 11:20 hodin a zpět z Příkosic v 11:50 hodin. Odpolední jízda směřuje z Mirošova ve 14.15 hodin zpět do Nezvěstic, kam vlak přijede ve 14:15 hodin.

Jízdní řád parního vlaku Nezvěstice – Mirošov a zpět sobota 25. září 2010

11:35
Příkosice příjezd
11:50

V případě zvýšeného zájmu pojede ještě jednou vlak z Mirošova - Příkosic a zpět. Z Mirošova ve 12:30 hodin, do Příkosic přijede ve 12:45 hodin. Z Příkosic odjede ve 13:20 hodin a do Mirošova přijede ve 13:35 hodin.

Jízdné ve vlacích v rámci Dne železnice  25. září
Jízdenka jednosměrná Nezvěstice – Mirošov
nebo zpáteční Mirošov – Příkosice
rodinná jízdenka (2 dospělí, 2 děti)
100 Kč
celá jízdenka
40 Kč
děti do výšky 140 cm
20 Kč

Pro zájemce pojede z Plzně hlavního nádraží historický autobus ŠL 11. Vyjíždí z Plzně hlavního nádraží v 8:45 hodin, do Nezvěstic přijede v 9:15 hodin a kdo bude mít zájem,  může přestoupit na parní vlak nebo dojet autobusem až do Mirošova. Pro cestující, kteří tuto možnost využijí, se uskuteční u zastávky Kornatice od 9:50 do 10:10 hodin fotozastávka. V rámci doprovodného programu jsou také připraveny jízdy historickým autobusem do Dobřívi k vodnímu hamru a do Muzea Regionální dopravy ve Strašicích. Odjezdy z Mirošova jsou v 11:20, 12:20, 13:20 a 14:20 hodin. Jízdné je 20 Kč.

Jízdní řád historického autobusu
 sobota 25. září 2010
příjezd
odjezd
Plzeň hl.n.

8:45
Nezvěstice
9:15
9:30
10:30

Jízdné v historickém autobusu 25. září
Plzeň - Nezvěstice nebo Nezvěstice - Mirošov
rodinná jízdenka (2 dospělí, 2 děti)
50 Kč
celá jízdenka
20 Kč
děti do výšky 140 cm
10 Kč

Národní den železnice v Olomouci

Národní Den železnice se uskuteční v sobotu 25. září 2010. V  prostorách olomouckého hlavního nádraží a v prostorách motorové remízy DKV Olomouc je připravený celodenní program. Ve světě historie budou mimo jiné přistaveny lokomotivy takových slavných jmen, jako je ALBATROS, ROSNIČKA, HURVÍNEK, PĚTASEDMA, k vidění budou i exponáty ze zahraničí, například polská PIEKNA HELENA. Naopak ve světě změny České dráhy návštěvníkům představí moderní exponáty posledních generací jako jsou například soupravy REGIONOVA, CITY ELEFANT, modernizované vozy pro osobní vnitrostátní a mezinárodní dopravu, a také zcela nová třísystémová elektrická lokomotiva řady 380 ze Škody Transportation a.s. Chybět nemůže samozřejmě ani řada 680 – PENDOLINO, které si budou moci návštěvníci také prohlédnout. Podrobné informace jsou také na stránkách www.denzeleznice.cz

Cestujte v Den železnice se SONE+

Kromě akcí v jednotlivých regionech si České dráhy pro své zákazníky připravily na Den železnice dárek, který ocení zejména milovníci víkendových výletů. V sobotu 25. září 2010 může s jednodenní jízdenkou SONE+ cestovat vlakem až pět cestujících bez ohledu na věk.

Ostatní podmínky se nemění. Síťová jízdenka SONE+ za 150 Kč platí ve všech osobních a spěšných vlacích ČD, s variantou jízdenky SONE+ za 450 Kč lze cestovat ve všech vlacích ČD (jen do vlaků SuperCity je nutné navíc dokoupit místenky).

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi Rakouským Lincem a Českými Budějovicemi.