Den železnice připomenou v Jindřichově Hradci jízdy parních vlaků

21.9.2010 - 15:09

V sobotu 25. září se budou po celé republice konat oslavy Dne železnice. V Jindřichově Hradci jsou připraveny jízdy parních vlaků, jízdy úzkokolejného motorového vlaku, jízdy Regionovy nebo modelové kolejiště. Oslavy pořádají společně České dráhy a Jindřichohradecké místní dráhy. České dráhy navíc připravily na 25. září speciální nabídku: jízdenka SONE+ bude platit pro pět cestujících bez ohledu na jejich věk.

Na návštěvníky také čeká kino na kolejích, jízda na motorové nebo šlapací drezíně nebo na traťmistrovském kole. Zájemci si prohlédnou pracoviště v obvodu železniční stanice Jindřichův Hradec a depo Jindřichohradecké místní dráhy. Součástí akce je výstava drážních vozidel, ukázky techniky Hasičského záchranného sboru a na děti čeká třeba skákací hrad nebo trampolína.

Jízdní řád parního vlaku Jindřichův Hradec – Nová Bystřice,   25. září

12:15
14:15
16:12

Jednosměrná jízdenka na trati Jindřichův Hradec – Nová Bystřice stojí 140 Kč, zpáteční 200 Kč, jízdenky na trati Jindřichův Hradec – Lovětín a Jindřichův Hradec – Blažejov stojí podle platného tarifu JHMD. Prohlídka pracovišť a jízda Jindřichův Hradec – splítka je zdarma.

Národní den železnice v Olomouci

Národní Den železnice se uskuteční v sobotu 25. září 2010. V  prostorách olomouckého hlavního nádraží a v prostorách motorové remízy DKV Olomouc je připravený celodenní program. Ve světě historie budou mimo jiné přistaveny lokomotivy takových slavných jmen, jako je ALBATROS, ROSNIČKA, HURVÍNEK, PĚTASEDMA, k vidění budou i exponáty ze zahraničí, například polská PIEKNA HELENA. Naopak ve světě změny České dráhy návštěvníkům představí moderní exponáty posledních generací jako jsou například soupravy REGIONOVA, CITY ELEFANT, modernizované vozy pro osobní vnitrostátní a mezinárodní dopravu, a také zcela nová třísystémová elektrická lokomotiva řady 380 ze Škody Transportation a.s. Chybět nemůže samozřejmě ani řada 680 – PENDOLINO, které si budou moci návštěvníci také prohlédnout. Podrobné informace jsou také na stránkách www.denzeleznice.cz

Cestujte v Den železnice se SONE+

Kromě akcí v jednotlivých regionech si České dráhy pro své zákazníky připravily na Den železnice dárek, který ocení zejména milovníci víkendových výletů. V sobotu 25. září 2010 může s jednodenní jízdenkou SONE+ cestovat vlakem až pět cestujících bez ohledu na věk.

Ostatní podmínky se nemění. Síťová jízdenka SONE+ za 150 Kč platí ve všech osobních a spěšných vlacích ČD, s variantou jízdenky SONE+ za 450 Kč lze cestovat ve všech vlacích ČD (jen do vlaků SuperCity je nutné navíc dokoupit místenky).

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi Rakouským Lincem a Českými Budějovicemi.