České dráhy a PESA Bydgoszcz uzavřely kontrakt na dodávku 31 motorových jednotek

17.3.2011 - 13:15

České dráhy a polská společnost PESA Bydgoszcz uzavřely kontrakt na dodávku 31 dvoudílných motorových jednotek v hodnotě téměř 2 miliardy Kč. Polská firma zvítězila v mezinárodním výběrovém řízení. Pro České dráhy je to další významný kontrakt související s modernizací vozidlového parku v regionální dopravě. Uzavřená smlouva také potvrzuje současnou otevřenost výběrových řízení a diferenciace dodavatelů Českých drah.

„Nové motorové jednotky podstatným způsobem zkvalitní cestování na frekventovaných tratích ve čtyřech krajích v Čechách a na Moravě,“ uvedl generální ředitel Českých drah Petr Žaluda a přiblížil některé výhody nových souprav pro cestující: „Soupravy nabídnou moderní klimatizovaný interiér pro přibližně 120 sedících cestujících. V soupravě bude také univerzální prostor pro přepravu velkých zavazadel, jako jsou kočárky nebo jízdní kola. Samozřejmostí bude vybavení pro vozíčkáře včetně bezbariérové toalety s uzavřeným systémem nebo moderní audiovizuální informační systém.“

Velmi důležitá je v tomto projektu podpora Regionálních operačních programů Evropské unie, které se aktuálně podílejí na spolufinancování 17 souprav, a to do výše až 40 %. Proto byla podle Petra Žaludy při přípravě projektů důležitá úzká spolupráce s kraji: „Při výběrovém řízení jsme přihlíželi k požadavkům regionů a jejich zástupců, kteří regionální spoje objednávají. Věřím, že budou s vítězným vozidlem spokojeni stejně jako naši cestující v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji.“

Získání zakázky polským průmyslem bylo u našeho severního souseda přijato s velkým potěšením, jak potvrzují slova předsedy představenstva PESA Tomasze Zaboklického: „Zprávu o vítězství naší nabídky v tendru na dodávku motorových jednotek pro České dráhy jsme v naší společnosti PESA Bydgoszcz přijali s obrovským nadšením a s pocitem veliké výzvy. Po italském, ukrajinském, litevském a maďarském trhu se Česká republika stává naším dalším exportním trhem. To je pochopitelně přirozený postup. Vzhledem k tomu, že už několik let úspěšně prodáváme naše motorové jednotky italským odběratelům, je pro nás, jakožto největšího polského výrobce kolejových vozidel, samozřejmostí zahájit spolupráci s dopravci v Česku, naším nejbližším sousedem. Jsem přesvědčen, že námi vyrobená vozidla budou pro dopravce, ale hlavně pro samotné cestující, znamenat novou kvalitu na českých kolejích.“

Jednotky budou jezdit na těchto tratích:
Plzeňský kraj
Plzeň – Domažlice
Karlovarský kraj
Mariánské Lázně – Cheb – Karlovy Vary
Společná linka
Karlovarského a Ústeckého kraje
Karlovy Vary – Chomutov
Ústecký kraj
Děčínsko a oblast
Šluknovského výběžku
Zlínský kraj