Autobusový dopravce ČD Bus zřídil svou novou pobočku v Plzeňském kraji. Dceřiná firma Českých drah tak naplňuje svůj plán rozšiřování a zajišťování náhradní autobusové dopravy v rámci celé republiky. Nová pobočka sídlí v Kralovicích nedaleko Plzně.

Umístění v Kralovicích umožňuje zajištění dobré dostupnosti nejen pro Plzeňský kraj, ale také pro kraje Středočeský, Ústecký nebo Karlovarský. „V první fázi jsme do regionu dislokovali deset autobusů a v brzké době tento počet navýšíme na dvacet. Po Plzeňském kraji budou následovat další provozovny. Lokality už máme vybrané, řešíme vhodná konkrétní umístění. Hlavní provozovna společnosti zůstává na jižní Moravě, kde máme aktuálně 60 autobusů,“ říká Adam Svojanovský, předseda představenstva společnosti ČD Bus. Nová pobočka je již pokryta i personálně, aktuálně je zajištěno jedenáct řidičů, s dalšími zájemci probíhají jednání. Od 6. března bude ČD Bus zajišťovat náhradní autobusovou dopravu během výluk v úsecích Stříbro – Cheb a Plzeň – Třemošná, v dubnu např. při výluce v úseku Plzeň – Železná Ruda-Alžbětín.

Současně s rozšířením své působnosti v rámci ČR se firma v letošním roce zaměří i na modernizaci a rozvoj vozového parku. „Aktuálně má ČD Bus k dispozici 80 autobusů. V příštích letech by se měl jejich počet až zdvojnásobit. Cestující se mohou těšit na nová vozidla, která budou přizpůsobena přepravě osob na invalidním vozíku nebo dětských kočárků. Běžným standardem se stane také klimatizace,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Už v letošním roce dopravce pořídí deset nových moderních autobusů.

ČD Bus nabízí také nová pracovní místa a průběžně provádí nábor nových řidičů. Díky stabilnímu zázemí firmy a záštitě národního dopravce se daří získávat zkušené řidiče. Autobusový dopravce přitom nehledá jen zaměstnance na hlavní pracovní poměr. „Uvítáme i řidiče se zájmem o jiný než hlavní pracovní poměr. Tím, že nejsme a nebudeme vázáni jednou lokalitou, nabídneme pracovní příležitosti napříč celou republikou,“ doplňuje Adam Svojanovský.

České dráhy koupily autobusového dopravce VYDOS BUS v loňském roce, kdy se postupně transformoval do stávající dceřiné firmy ČD Bus. K pořízení vlastní autobusové dopravy vedly ČD především vysoké ceny externích dodavatelů za zajištění náhradních autobusů během výlukové činnosti nebo mimořádných událostí. Vzhledem k množství výluk ale budou České dráhy zatím i nadále větší část výlukové dopravy soutěžit.